Zene.sk

Switch to desktop Register Login

Címlap

Kulturálisan sokszínű, érdekes programokat kínált a II. Hanna-Hanna Fesztivál

Változtasd meg önmagad!
A legnagyobb érdeklődés az esti programok iránt volt, amikor is két-három helyszínen zajlottak a koncertek és performance-ok. A szervezők igyekezete szerint szerettek volna egy európai, színvonalas kulturális rendezvényt tartani. Ami sikerült is. A látogatók szárnyaltak az örömtől. A vízimalom melletti térségben aztán mindenki kedvére válogathatott a koncertek és az előadások közül. Volt jazz, hip-hop, reggea, trance és technozene, vérbeli rock és dzsesszkoncertek fogadták az érdeklődőket. Akikből akadtak jó páran. Legyen az helyi vagy külföldi fiatal. Mert bizony sok külföldi vendég szállt meg öt napra Gútán. Volt, aki már másodszor járt itt. A szervezők elmondása szerint idén háromszor annyi jegyet adtak el, mint tavaly, és a csaknem kétszáz résztvevő is a fesztivál sikerét bizonyítja. Az ismertebbek közül kiemelendő a komáromi Rap’art’oar banda, akik a hip-hop stílust képviselték, valamint a szintén komáromi Outsiders breaktánccsoport. De megemlíthetem a szintén a hip-hop zenei berkeiben utazó AttillaH, McLaren és Jakuzza rapcsapatot is.

Számos érdeklődőt vonzott egy csángó táncokat bemutató néptáncegyüttes. Látványos műsorukba bevonták az érdeklődőket is. Sikerrel szerepelt a Mórinca Citera és tánczenekar, valamint a Garam Menti Néptáncegyüttes. Voltak tűzzsonglőrök, kézművesek. A szervezők fontosnak tartják a környezetvédelem és a jellegzetes csallóközi táj megismerését. ĺgy teret kaptak a természetről szóló előadások, a környezetvédelem, valamint az alternatív energiaforrások megismertetése is. A Duna holtágán csónakáztak, sétáltak az erdőben. Többeknek ez kellemes kikapcsolódást jelentett. Az esték pedig mindig egy fergeteges bulival zárultak, ahol a különböző nemzetek fiataljai együtt vigadtak. Ez a négy nap az egymás kultúrájának megismerésére szolgált, ahol nem léteztek határok. „Nem változtathatod meg a világot, de magadat igen” – volt a fesztivál egyik alapgondolata.

Említésre méltó, hogy a fiatalok kulturáltan szórakoztak. Az ember úgy érezte, hogy egy másik világba csöppent, ahol nincsenek ellentétek, s ahol az egymásra való odafigyelés, a szeretet és a tisztelet alapértékek dominálnak. S bár a szervezés hagyott némi kívánnivalót maga után, de a cél mindenképpen nemes és tiszteletet érdemel. Az egyik fellépő csapat is a toleranciára hívta fel a fiatalok figyelmét. Forgács Attila, alias AttilaH a színpadon állva a rendezvény emelkedett hangulatában felszólította a nézőket, hogy ne legyen ellentét magyarok és szlovákok között, és hogy a zene mindenképpen összehozza az embereket. A világ minden tájáról érkeztek látogatók és töltöttek el négy felejthetetlen napot a városban, ahol mint többen mondták: szívélyes és vendégszerető emberek élnek.Borka Roland
Új Szó, 2006. szeptember 5.