Zene.sk

Switch to desktop Register Login

Címlap

Me gusta el concierto, me gustas tú - Manu Chao Budapesten

Egy repülő cipő itt, egy füstfelhő ott, összekapaszkodott rasztaszerelmesek amott… Barcelonai rumba után kis jammelős lazulás, majd egyszercsak egy hatalmas ’éjóóóóóóó’, amire a közönségtől érkezik válaszul az ’éjójóóójóóóóó’ és felgyorsul a ritmus és beindul a pogó. A Budapest Parkban járunk, a Manu Chao la Ventura koncertjén. Körülöttünk minden korosztály feltűnik – a többséget talán mégis a 30-asok teszik ki, de egyaránt fellelhető a kistini és az idős látogató is. Fényárban úszik a zenekar, szülik a latin dallamokat, a lazulós, ámbár sok mindenkinek oda-odaszóló szövegeket, a tömeg pedig kajálja és imádja.

IMG 3349
Úgy tűnik, én vagyok az egyetlen, akit bármi is zavar a mai estében – ilyen például az effektek agyonismétlése. A basszusgitáros egyben a sampleres is, sziréna, síp, és hasonló zajok szólalnak fel általa percente, a dalok díszítéseként. Először még hangulatos, aztán elviselhető, de sajnos csakhamar átvált elviselhetetlenbe. A harmincadik alkalomnál már fogom a fejem, és kifutnék a világból, amikor felszólal, de láthatóan egyedül vagyok ezzel a problémával nagyon sokezres tömegben. Bizony, a Budapest Park-nak ki kellett rakni a teltházas táblát, a klub ugyanis teljesen megtelt, még hátrébb sem lehetett egy tűt sem leejteni, sőt, mi több, az emberek még a Parkon kívüli járdán is buliztak, és élvezték az élőzenét! 

IMG 3408
A buli nagyon erősen indult, a tömött sorok egy emberként indultak be abban a pillanatban, ahogy a Manu Chao la Ventura belecsapott a húrok közé, aztán percekig csak emelkedett és emelkedett a hangulat. A buli közepe nagyon erős volt, megkaptuk a legismertebb slágereket, elhangzott a King of the Bongo és a Me Gustas Tú, mind egy-egy megamixbe összeeszkábálva. A dalok javarésze amúgy közel sem olyan formában lett előadva, mint a felvételen, de igazából szerintem lendített a bulin, hogy kicsit átszerkesztve kaptuk meg a dalokat. A mixek sokszor végtelen hosszúságú, refrénes szerkezetű, örömzene-feelingű táncdalokká váltak, vissza-visszatérő motívumokkal.

IMG 3439
A közönséget is nagyszerűen bevonták a közös örömködésbe, tudtunk énekelni franciául, spanyolul, angolul, az összes külföldi és magyar hatalmas egyetértésben ordította együtt a dalszövegeket. A mozgalmasabb számokra, mintha csak utasítást kaptunk volna, beindult a mozgolódás, és hullámzott a tömeg, és hirtelen 20 méterrel arrébb, teljesen új arcok között találtam magam. Aztán újra és újra.

IMG 3515
A koncert (vélt) vége felé kezdett kicsit laposodni a buli, túl sok volt a jammelgetés, a belassulás, amikor úgy tűnt, hogy a zenekar nem nagyon tudja, mit szeretne játszani, és csak vég nélkül vitt tovább egy-egy fődallamot… Úgy láttam, ez a közönség nagytöbbségének nem tűnt fel, talán ( ;)) az élőzene hatása miatt. Élvezetes nem volt, de legalább az ugrálóizmaimat kicsit megpihentettem és rápihentem egy kis laza lötyögéssel a következő gyors blokkra. Aztán végül elbúcsúztunk Manuéktól, ugyanis a szabadtéri bulit elméletileg 10-re be kellett volna fejezni, de a tömeg nem engedte őt ilyen könnyen el.

IMG 3460
Így Manu Chao kért még pár percet – és kapott! Már amikor távozóban volt a tömeg, hirtelen újra felgyúltak a fények, és megkaptuk a buli egyik legpörgősebb részét – gyönyörű lezárás! Az utolsó energiáinkat felhasználva ugráltuk ki magunkat, még próbáltunk egy-két pillantást elcsenni a zenekartól, feldolgozni, hogy Manu Chao áll előttünk… És a traumát, hogy kimaradt a gyors verziós Welcome to Tijuana… Bár a közös Clandestino-s ordítások frenetikusak voltak, nyilván a zenekar is hatásvadászra tervezi a refrént, de hisz pont ez kellett nekünk. Folyékony kenyér és cirkusz a népnek megadva, ideje hazamenni, ennyi volt, nincs tovább – de a majd 3 óra Manu Chao után ki panaszkodna? Nem is teszi senki - bármerre nézek, mosolygós arcok, egymásra vigyorgó, egymás vállát megveregető, integetve bulizó emberek indulnak most hazafele. A legszebb látvány talán a nem egy ember szemében csillogó beteljesedett öröm, az enyhe megilletődöttség, amit ilyenkor érezni szokás – nem kisebb világsztárt láttunk, mint Manu Chao!

IMG 3530

-Katona Éva-